Mijn ervaring met Chi Neng Qigong.

Ik had nog maar een paar lessen Chi Neng Qigong gehad, maar wist direct dat ik iets goeds tegen was gekomen.
Ik had al jaren last van een niet goed werkende schildklier en hierdoor extreme moeheid afgewisseld met periodes van grote onrust. Daarnaast een groot en groeiend aantal allergieën, allerlei ontstekingen en pijnen, een vervelende lage rugpijn en stijve schouders. Ik was zeer stress gevoelig, had last van pms en slecht werkende darmen. Ik ben hiervoor bij veel reguliere en alternatieve artsen geweest met weinig resultaat.
Ik was ondertussen wanhopig. We stonden op het punt om gezinszorg in te schakelen omdat het me niet lukte om voor mijn dochter van 4 jaar te zorgen. Iedere keer dat ik hier over sprak of er aan dacht barstte ik in huilen uit. Ik zat in een neerwaartse spiraal en wist geen uitweg. Ik sportte voorheen 5 a 6 keer in de week en werkte als verpleegkundige. Eerst moest ik het sporten opgeven, daarna mijn werk loslaten en kwam ik in de wao en nu was zelfs de zorg voor mijn dochter niet meer mogelijk.

Verbluffend resultaat
Ik ging Chi Neng Qigong volgen omdat ik de yoga een beetje beu was en toch iets wilde doen om te ontspannen. Al na een paar lessen had ik minder lage rugpijn. Uit interesse ging ik een boek lezen over Chi Neng Qigong en was zo onder de indruk over de verhalen uit het centrum in China dat ik besloot om desnoods naar China te gaan. liever 4 weken naar China dan hier toekijken hoe iemand anders voor mijn dochter zorgt.
Ik belde naar het Chi Neng instituut om informatie in te winnen en kreeg te horen dat ik niet naar China hoefde. Er was een retreat in Nederland gepland. Ik heb toen 2 weken getraind, in het weekend gingen we naar huis. Ik wist de meeste tijd helemaal niet wat ik stond te doen, had heimwee en kende de oefeningen niet maar het resultaat was verbluffend.

Weer kracht en hoop
Al na een paar dagen voelde ik de energie door me heen stromen. Er gebeurde van alles. Voor het eerst in lange tijd had ik zin om te huppelen, te rennen of fietsen of wat dan ook. Ik heb in die 2 weken meer gelachen dan in het hele jaar daarvoor.
Na 2 weken zag ik een ander persoon in de spiegel. Het leek alsof er kilo's zorgen van me af waren gevallen. Er was weer een aardig persoon onder uit gekomen, die ik kende van vroeger. Ik kon de gezinszorg afbellen. Al mijn klachten waren heus nog niet verdwenen maar ik had weer kracht om het op mijn manier te gaan doen. Ik had weer hoop. Ik kon mijn oefeningen doen, en ik had het gevoel weer grip te krijgen op mijn leven.

Drastische veranderingen
Een half jaar later heb ik nog een keer 3 weken getraind. De groep was groter, de tijd langer en ik wist ondertussen meer over de oefeningen. Het resultaat was toen dan ook fenomenaal. Ik had een afspraak bij de kaakchirurg om een scheefstaande kies te verwijderen. Deze heb ik af kunnen zeggen. Ik had een groot struma in mijn hals. Deze werd even groter om toen te verdwijnen. Omdat ik altijd nek- en schouderklachten had, had ik een speciaal kussen meegenomen, nieuw en duur, om mijn nek goed te ondersteunen. Ergens in de 2e week voelde ik iets wegschieten tussen mijn schouderbladen en vanaf toen heb ik mijn dure kussen aan de kant gelegd. Ik lag veel lekkerder op een gewoon kussen en heb nooit meer schouder- en nekklachten gehad.
Mijn leven is drastisch verandert door Chi Neng Qigong. Vooral in de retreats is de fundering gestort en zijn de muren gemetseld. Ik ben zo anders in het leven komen te staan. Ineens zag ik wat ik altijd deed. Mezelf zo op de kop zitten en opjagen, omdat ik de moeheid niet kon accepteren. Altijd met al mijn aandacht buiten en bij de ander zijn en nooit bij mezelf en mijn lichaam. Ik was moe, ziek en zielig, voelde me machteloos en een speelbal van het leven.

De weg naar gezondheid en innerlijke kracht
Nu houd ik van mezelf en van mijn leven, ik jaag geen onmogelijk zelfbeeld meer na. Ik stap makkelijker over tegenslag heen en haal (meestal) mijn schouders op als dingen anders lopen dan ik dacht of wilde. Kortom mijn lichamelijke klachten verdwenen of werden minder, maar tegelijkertijd veranderde ook mijn manier van in het leven staan drastisch, zodat ik ook gezond kan blijven.
Ik ben de opleiding bij het Chi Neng Institute Nederland gaan volgen terwijl ik eerst dacht dat instructeur worden nooit zou lukken met mijn gezondheid. In 2007 haalde ik mijn level 1 en in 2009 ben ik gecertificeerd tot Level 2 instructeur en geef ik minstens 4 keer in de week les. Ook ben ik kinderinstructeur en begeleid ik het `Train de Professional traject`.
Na lang zoeken was Chi Neng voor mij de weg naar gezondheid en naar innerlijke kracht en rust. Ik blijf me verdiepen door chi neng te studeren in Europa en China bij de beste leraren en heb enorm veel plezier in het uitdragen van deze kennis en vaardigheden. Zowel in de beweging als in de filosofie.