(bron: Chi Neng Institute, www.chineng.nl)

level 1, doorstroom van energie (qi).

Het doel van Level 1 is om het natuurlijke proces van uitwisseling van Qi te versterken. We openen en versterken de kanalen tussen onszelf en de natuur (open systeem). We gebruiken onze aandacht om de interne Qi los te laten en de externe Qi op te nemen. Als we genoeg Qi uit de natuur opnemen zullen de kwantiteit en de kwaliteit van onze interne Qi toenemen. Hieronder staat een korte beschrijving van de basis oefeningen van Chi Neng Qigong. De bewegende vorm (LQU), de meditatieve vorm (3-CM) en de meest actieve vorm (Wall squat).

Lift Qi Up and Pour Qi Down (Peng Qi Guan Ding Fa)
Door deze oefening versterken we het natuurlijke proces van de uitwisseling tussen interne- en externe Qi. We openen en versterken de kanalen tussen mens en natuur. De uitwisseling tussen interne- en externe Qi vindt plaats via de huid en buiten je lichaam. De kwaliteit en kwantiteit van onze interne Qi zal toenemen. Bij L1 trekken we Qi aan met onze aandacht. De 'fysieke' bewegingen van de Lift Qi Up and Pour Qi Down vorm zijn zo geconstrueerd dat er voortdurend een milde rekkende en strekkende beweging in het hele lichaam plaats vindt. De bloed- en lymfestroom worden hiermee ondersteund en geharmoniseerd, evenals de stroom van energie door de meridianen. Er treedt een kalmerende, ontspannende en ontgiftende werking op.

3-Centres Merge (San Xing Bing Zhan Zhuang)
De 3-CM is een staande oefening waarbij de drie centra (kruin, handen en voeten) samenvloeien in de onderste Dantian. Dit betekent dat je voelt hoe de uiteinden van je lichaam verbonden zijn met je onderste Dantian. Aandacht is in de onderste Dantian en de intentie is om alle Qi daar te verzamelen. Het geeft je kracht in het onderlichaam en in je benen en het maakt je ook emotioneel sterker.

Wall squat (Dun Qiang Fa)
De Wallsquat is een diepe kniebuiging waarbij je met je tenen zo dicht mogelijk bij de muur staat. Je gaat omhoog en naar beneden met je gezicht vlak langs de muur. De aanwezigheid van de muur zorgt voor een veilige en optimale uitlijning van je knieën, bekken en wervelkolom. De wallsquat is de meest actieve oefening in Chi Neng Qigong. Door de krachtige bewegingen vanuit de benen en het openen van de onderrug, heeft de Wall squat een sterke positieve invloed op de nierenergie.


level 2, body en mind verbinding.

Bij Level 2 vindt het proces van versmelten en uitwisselen van Qi steeds dieper in het lichaam plaats. Het maakt ons lichaam krachtig en ontspannen.

Body & Mind (Xing Shen Zhuang)
Dit is de tweede vorm van Chi Neng Qigong. Xing betekent 'fysiek lichaam', Shen 'mind activiteiten' en Zhuang betekent 'lichaamshouding'. Met deze vorm trainen en activeren we de interne Qi, brengen Qi dieper in het lichaam en verbinden we lichaam en geest. Door de 'lokale' bewegingen wordt Qi geactiveerd in delen van het lichaam die doorgaans nauwelijks worden gebruikt of die we negeren. Een mooie, intensieve vorm die bestaat uit tien onderdelen.