Bron: Brabants Dagblad

Beter in balans dankzij Chi Neng

door onze correspondente

Donderdag 23 augustus 2007 - BOEKEL - "Door Chi Neng Qi Gong ben ik vrolijker, ondernemender en heb meer vertrouwen in het leven gekregen. Ik kan gewoon niet meer zonder. Aan het woord is een enthousiaste Dimpy van Alphen uit Boekel.

Dimphy van Alphen (links voor) begint in Boekel met lessen in de Chinese bewegingsleer Chi Neng Qi Gong. Foto Peter van Huijkelom

Jarenlang werd de Boekelse leraar gezondheidsleer geplaagd door allerlei lichamelijke en psychische klachten. Tot ze ongeveer drie en een half jaar geleden in contact kwam met Chi Neng Qi Gong, een door een Chinese arts ontwikkelde bewegingsleer.
Surfend op het internet vond Van Alphen een instructeur in Aarle- Rixtel. Al na twee lessen voelde ze verbetering van haar klachten. En na de hele cursus, die tien weken duurde, voelde ze zich een compleet ander mens.
Van Alphen besloot er helemaal voor te gaan en zocht contact met het Chi Neng Instituut in Werkendam. Ze volgde de cursus instructeur en sinds kort mag ze, als enige in de regio, lessen in de eeuwenoude Chinese bewegingsleer geven. Ze geeft nu in Boekel curussen die tien weken duren en is bedoeld om de basis onder de knie te krijgen. Na afloop van de cursus krijgen de cursisten een cd mee naar huis, om daar zelf verder aan de slag te gaan. Van Alphen: "Het is zó ontzettend fijn. En helemaal niet moeilijk. Iedereen kan het doen. Het is ook zeer effectief en helpt tegen vele klachten. Ik heb het zelf mogen ervaren."
De bewegingsleer is wereldwijd sterk in opmars. Veel topsporters, managers maar ook bedrijven maken gebruik van de gunstige invloed dit de Chinese bewegingsleer op lichaam en geest heeft.
Het lijkt allemaal heel eenvoudig. Door het maken van vloeiende bewegingen gaat de chi door de meridianen stromen waardoor ontspanning en rust optreed en meer toevoer van bloed. Alle spieren in het lichaam krijgen een extra impuls en tegelijkertijd krijgt het lichaam een stoot energie. Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken is het is belangrijk dat de oefeningen honderd dagen lang dagelijks gedaan worden. Twintig minuten per dag is voldoende.
Van Alphen: "Het kost inderdaad tijd maar op den duur levert het juist heel veel tijd en zeker ook profijt op. Mensen vragen tegenwoordig het uiterste van zichzelf. Dat levert lichamelijke en geestelijke klachten op. Chi Neng verminderd al die klachten. Mensen die de leer volgen kunnen beter en bewuster kiezen. Chi Neng is heel moeilijk uit te leggen. Mensen moeten het uiteindelijk gewoon ervaren."